Yrker som forsvinner

Yrker som forsvinner på grunn av AI

Yrker som forsvinner grunnet kunstig intelligens er det ikke mangelvare på. Kunstig intelligens, eller kort sagt, er blitt heiet på av mange i teknologisektoren som fremtidens bølge. De tror faktisk at AI vil bli brukt i stadig flere oppgaver etter hvert som programmene blir mer sofistikerte.

På den annen side er det mange som er bekymret for den raske spredningen av AI i økonomien. De er bekymret for at masseutskiftning av menneskelig arbeidskraft med maskinell etterretning vil være svært problematisk.

De mener at for mange yrker blir gjort foreldet av AI, og forårsaker derfor store sosiale dislokasjoner. Men akkurat hvilke yrker risikerer å forsvinne på grunn av AI?

AI er bakteppet for yrker som forsvinner grunnet for eksempel automatisering.

AI Uber sjåfører og lastebilsjåfører

Lastebilkjøring er den største sysselsettingen for menn i Nord-Amerika. Ikke bare det, disse jobbene er noen av de best betalte jobbene som ikke krever universitetsutdanning.

Hver eneste en av dem kan bli overflødig i løpet av det neste tiåret eller to hvis bransjetitanere som Elon Musk har sin vei med selvkjørende lastebilvogner. Ikke bare er lastebiler innstilt på å ha AI-programmer i seg som kan kjøre på hvilken som helst vei, men de kan være designet for å lede en hel rekke lastebiler med en enkelt AI-driver foran.

Mange i det som kalles «spilleøkonomien» er også i stor risiko. Folk som kjører etter Uber og Lyft som en måte å supplere inntekten eller til og med som hovedinntektskilde, vil sannsynligvis måtte søke etter andre inntektsmuligheter i løpet av de neste årene.

AI akvakultur: En dødsdom til fiskere?

Havbruk har blitt en stadig større del av den globale fiskerinæringen. Siden naturlige fiskebestander ikke klarer å henge med i den globale etterspørselen, har mange land gått over til fiskeoppdrett, eller havbruk, som en måte å imøtekomme forbrukernes etterspørsel.

Foreløpig er dette en relativt arbeidsintensiv næring, som har vært gunstig for utviklingsland som ønsker å holde sine voksende arbeidskrefter opptatt. Men, som med mange andre næringer, er til og med akvakultur ikke immun mot spredning av AI.

Fordi mange av oppgavene som er involvert i havbruk er ganske repeterende, har mange virksomheter naturlig nok søkt å automatisere prosessen så mye som mulig innenfor dagens teknologiske begrensninger.

Etter hvert som disse begrensningene blir løsere og løsere, kan mange land som er avhengige av havbruk som en stor sysselsettingskilde, møte utsiktene til å måtte finne andre næringer å ta disse nyansatte fiskerne med i.

Reisebyråer vs. Google flyreiser

For ikke så lenge siden var det å være et reisebyrå en betalende jobb som likte stabilitet med så mange mennesker som trengte dem som formidlere. Dessverre for dem, vil disse dagene ta slutt ganske raskt.

Med økningen av online flybooking, reduseres behovet for en relativt dyr mellommann ganske raskt. Google-flyreiser og andre slike tjenester lar brukerne bestille flyreiser og få flere proaktive forslag fra AI, alt fra komforten til sin egen seng.

Ikke bare det, disse AI-drevne programmene vil også tilby hotellalternativer i den valgte destinasjonsbyen. Alt dette negerer helt behovet for en menneskelig mellommann, noe som betyr at reisebyrå sannsynligvis burde begynne å lete etter andre jobber akkurat nå.

Millionene jobber som vil forsvinne globalt på grunn av AI er en garanti. Hvordan vi som art vil reagere på dette gjenstår å se.

Legg igjen en kommentar