Hva er intelligens?

Hva er intelligens innenfor teknologi?

Hva er intelligens egentlig innenfor teknologi? Intelligens er en veldig integrert del av den menneskelige opplevelsen. Mens ethvert levende vesen har en viss grad av intelligens, er det vanligvis assosiert med mennesker og noen få andre høyere arter.

Intelligens gjør oss i stand til å gjøre så mange ting som andre dyrearter ganske enkelt ikke kan gjøre. Intelligens lar oss kommunisere med hverandre ved hjelp av språk.

Etterretning lar oss tenke på en abstrakt måte om hva vårt formål i livet er. I motsetning til dette, de fleste dyrearter ganske enkelt utfører eksistensen nesten utelukkende på instinkt.

Men like viktig som intelligens er hva det vil si å være menneske, er det ingen entydig definisjon som det vitenskapelige samfunnet er i enighet om. Dette er et veldig interessant dilemma som intelligens befinner seg i.

Intelligens innenfor teknologi assosieres veldig ofte med kunstig intelligens, eller AI.

Akkumulerende informasjon

Noen har brukt evnen til å samle og lagre informasjon som en terskel for å bli betraktet som intelligens. Denne definisjonen brukes av mange i kunstig intelligenssamfunnet for å klassifisere smal AI som intelligens.

Smal AI er AI som bare kan gjenskape flere, men ikke alle aspekter av menneskelig intelligens. De få aspektene smale AI er vanligvis i stand til å gjenskape informasjonslagring.

Selv om dette absolutt kan betraktes som en viktig del av definisjonen av intelligens, mener mange andre at det er utilstrekkelig og flere lag er påkrevd.

De hevder at informasjonslagring kan utføres på et livløst objekt som en SSD. En enkel harddisk som ikke utfører selv instruerte oppgaver, kan lagre data. Som sådan vil disse menneskene hevde at andre funksjoner må inkluderes.

Analysere informasjon

Evnen til å analysere informasjon anses å være en uunnværlig del av definisjonen av intelligens. Å analysere informasjon som tidligere har blitt samlet og lagret anses som en forutsetning for å anse noe for å være intelligent.

Etterretning betyr her at det det gjelder å være i stand til å se på informasjon og tenke gjennom. Vesenet er i stand til å gruble på implikasjonene av et visst informasjonsstyre og kanskje legge en verdifull vurdering av den.

Denne muligheten til å analysere informasjon i stedet for bare å lagre den et sted anses å være en nøkkelkomponent i den riktige definisjonen av intelligens.

Når det er sagt, tror andre fremdeles at det er flere komponenter til intelligens som må inkluderes for at et vesen skal passe til definisjonen. Det er ikke nok at noen eller noe kan tenke på hva de nettopp så.

Kommer på noe nytt

Evnen til å skape nye tankestammer anses av noen for å være en høy form for intelligens. Dette er et relativt kontroversielt aspekt som skal betraktes som en del av definisjonen av intelligens.

Dette fordi ikke alle mennesker nødvendigvis er i stand til å produsere originale tanker som ikke er avledet av noe de har opplevd. Faktisk kan bare en liten del av menneskeheten sies å være i stand til å produsere original tanke.

Som sådan anser mange dette aspektet av intelligens som en valgfri vurdering når de diskuterer en entydig definisjon av hva intelligens er.

Foreløpig ser det ut til at det som anses som intelligens fremdeles vil bli gjenstand for intens og livlig debatt. Og fordi det ikke er noen definisjon av intelligens som det er enighet om, vil de vesener som anses for å være intelligente heller ikke fikses. En spennende tid.

Legg igjen en kommentar